Skip to content

Izazovi u pomorskom sektoru teme GMBA sastanka

Prvi “u živo” sastanak Global Marine Business Advisors održan je u Španjolskoj, u prestižnom Real Club Nautico de Palma de Mallorca Yacht klubu od 14. do 16. ožujka 2022. Global Marine Business Advisors grupa je stručnjaka za pomorsku industriju iz 19 zemalja usredotočena na pružanje usluga podrške za poduzeća u globalnom pomorskom sektoru.

Tijekom 2 dana pokrenuto je nekoliko ključnih pitanja koja utječu na sektor rekreacijske plovidbe i pomorstva. Boris Miškić, direktor tvrtke Marinetek Adriatic nazočio je ovom važnom skupu s dosta zanimljivih tema iz pomorskog svijeta. Razgovaralo se o malim poduzetnicima i njihovim poteškoćama u planiranju budućnosti. Sljedeća ključna područja pokrivena su tijekom 2 dana, posebno ona pitanja s kojima se suočavaju GMBA klijenti:

1. Situacija u Ukrajini i Rusiji te posljedice za pomorsku industriju bila je važna na dnevnom redu, posebno za graditelje i remontna brodogradilišta. Tijekom dvodnevnog sastanka održani su Zoom razgovori s konzultantima GMBA sa sjedištem u Rusiji koji su iznijeli trenutnu situaciju s kojom se suočavaju. Zaustavljen je izvoz pomorskih/nautičkih proizvoda u Rusiju, a s dolaskom ljetne sezone to će ozbiljno utjecati na rad mnogih poduzeća. Također, jasno je da će oni koji opskrbljuju ovo tržište također biti ozbiljno pogođeni.

2. Dok rezervacije za čarter sezonu izgledaju vrlo pozitivno ove godine, postoji određena neizvjesnost na tržištu s obzirom na negativan publicitet o zapljenama jahti. Primjerice, navedeno je kako su u Hrvatskoj neki čarter ugovori otkazani.

3. Također se raspravljalo o utjecaju slabljenja ekonomskih pokazatelja na industriju. Rastuća inflacija izaziva veliku zabrinutost s obzirom na brzo rastuće globalne cijene goriva/energije i inputa za proizvodnju brodova i izgradnju marina.

4. Pristup održivosti pomorske industrije i dalje je vrlo važna tema budući da potrošači sve više zahtijevaju održivost od tvrtki od kojih kupuju i s kojima posluju.

5. Rad s pomorskim tvrtkama na njihovim međunarodnim strategijama rasta bio je također fokus GMBA savjetnika.

6. Nautički sajmovi su važni zbog velikog prometa posjetitelja, prodaje i umrežavanja. Međutim, zbog već dogovorenih narudžbi i ograničenih resursa, mnogi brodograditelji imaju malo toga za izlagati, a ono što imaju usredotočeno je na glavne međunarodne izložbe. Savjetnici GMBA istaknuli su kako su pomogli nekolicini tvrtki u identificiranju novih distributera, agenata, brodograditelja i prodajnih mjesta za proizvode.

U sklopu sastanka u Palmi održana je i impresivna prezentacija o ekološkoj održivosti od strane izvršnog direktora tvrtke Baltic Yachts Andersa Kurtena, te je organiziran posjet postrojenju za remont Baltic Yachts unutar STP-a i obilazak Astillerosa de Mallorce od strane njihovog izvršnog direktora Diega Colona.

AKTUALNI PROJEKTI
PONTONSKI ELEMENTI
Bill-Green
The finished product is a tribute to all concerned...and it is a great point of reference for Marinetek.
Bill Green
Technical & Projects Director
Camper & Nicholsons Marinas Ltd
doris-perucic
For many years ACI Club has reliable partner in MARINETEK NCP and their „know-how“ – „float-how“ approach is always assurance to have the best solutions, technology and quality possible.
Doris Peručić
Member of the board – CEO
ACI d.d.
Sven-Delić-1024x682
Marinetek NCP delivered in extremely short term of 4 months 4 new pontoons to marina Agana that offer safety, stability and commodity to our clients. We are utterly satisfied with their services, competence and efficiency.
Sven Delić
Član uprave
JAHTING SPORT AGANA d.o.o
goran-raznjevic-2
U Marinetek NCP dobili smo prije svega partnera uz čiju će podršku, znanje i iskustvo Marina Kornati i Ilirija d.d. nadalje ostati jedna od tri vodeće nautičke luke na Jadranu, ali dodatno obogaćena i modernizirana implementacijom najboljih postojećih tehničkih rješenja.
Goran Ražnjević
Predsjednik uprave
Ilirija d.d.

TREBATE POMOĆ?

Obratite nam se s povjerenjem.

Skip to content