Skip to content

U periodu od 2008 do 2014 Marinetek je za ACI dd iz Opatije, zasigurno najznačajniju tvrtku za nautički turizam u Hrvatskoj, izvršio dogradnje i rekonstrukcije dijela ili cijelih marina u Rovinju, Puli, Pomeru, Supetarskoj dragi, Skradinu, Vrboskoj i Piškeri. Nakon gotovo dvije godine priprema i razvoja projektne dokumentacije, započela je i rekonstrukcija jedne od najznačajnijih ACI marina na sjevernom Jadranu, ACI marine Cres.
Projekt rekonstrukcije predviđa demontiranje sedam postojećih gatova u vrlo lošem stanju, zajedno sa pripadajućim sidrenim sustavima, pristupnim mostovima, elektroinstalacijama, vodoopskrbnim i hidrantskim instalacijama, te njihova zamjena kompletno novim pontonima i opremom, rekonstrukcija valobrana i dogradnja novog, devetog gata. Izvođači su morali ispoštovati još jedan zahtjev investitora, a to je sukcesivna zamjena jednog po jednog gata, kako bi marina nesmetano pružala uslugu plovilima na vezu u marini.

ACI-marina-Cres-instalacija-pontona-B-i-CACI-marina-Cres-instalacija-pontona-B-i-C
ACI-marina-Cres-bitveACI-marina-Cres-bitve
ACI-marina-Cres-novi-gat-B-i-CACI-marina-Cres-novi-gat-B-i-C
ACI-marina-Cres-novi-pristupni-mostićACI-marina-Cres-novi-pristupni-mostić
ACI-marina-Cres-novi-gat-B-instalacijaACI-marina-Cres-novi-gat-B-instalacija
ACI-marina-Cres-servisni-ormarićACI-marina-Cres-servisni-ormarić
ACI-marina-Cres-novi-gat-DACI-marina-Cres-novi-gat-D

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Naziv projekta:
ACI marina Cres
Lokacija:
Cres
Investitor:
ACI Club dd Opatija
Kapacitet marine:
470 vezova, od čega 5 vezova za megajahte
Radovi:
demontaža i uklanjanje starih gatova i opreme. Gradnja, doprema i instalacija 8 novih gatova sa sidrenim sustavima gatova i plovila, te kompletnom instalacijom
Budget:
2 M€
Godina dovršenja:
2015.
Proizvodi:
pontoni M3015AC, servisni ormarići Marex Elektrostroj
Posebnost:
Novi model All Concrete pontona, prva instalacija u Hrvatskoj. Pokrivanje pontona šetnicom od egzotičnog drveta

Za formiranje osam gatova, izgrađeno je i isporučeno 62 All Concrete pontonska elementa, duljine 15 m i širine 3 metra. Zahtjev investitora je bila ne samo zamjena pontona, već i značajno unaprijeđenje kvalitete i ponude nautičarima, tako da su svi gatovi pokriveni hodnom površinom od egzotičnog tvrdog drveta, sve bitve su od nerđajućeg čelika, servisni ormarići domaćeg proizvođača Marex Elektrostroj su također od nerđajučeg čelika, sa ugrađenom mogućnošću mjerenja i naplate potrošnje struje i vode. Instalacije elektro, vodoopskrbne i hidrantske mreže izvodi tvrtka Elektrolux iz Šibenika. Zahtjevan posao zamjene sidrenog sustava obavlja tvrtka Hidroinžinjering iz Rijeke, a zbog male dubine u velikom dijelu marine, Hidroinžinjering je na zahtjev investitora dodatno ukopao u morsko dno gotovo 190 sidrenih blokova…

Otvaranje obnovljene ACI marine Cres, sa novih 470 mjesta za privez, očekuje se kako je i planirano, tijekom svibnja 2015. godine.

Skip to content