Skip to content

Hotel i marina Lazure nalazi se u Meljinama, oko 2 km istočno od Herceg Novog, odakle se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaljev. Kompanija Imperio Holding Ltd, iza koje stoje ruski investitori, preuzeli su zadatak rekonstrukcije starog Lazareta – zgrade srednjovjekovne pomorske karantene, te uređenja malog komunalnog pristaništa ispred Lazareta. Tijekom razvoja projekta, investitor je svakako sačuvao izvorni izgled i arhitekturu ovog izuzetnog povijesnog kompleksa, te ga unaprijedio u izuzetan ugostiteljski objekt najviše kategorije. Mala lučica i lukobran, zaštićeni su spomenici kulture i sačuvani su u izvornom obliku, a oko same lučiće investitor je oformio novu marinu sa 220 vezova zaštićenu novim kamenim lukobranom. Usuglašavanje sa zahtjevima restauratora i pomorskog dobra, te zahtjevnost gradnje samog lukobrana odužili su dovršetak marine gotovo do konca 2019, a punu funkciju marina ima početkom 2020. godine.

Tijekom razvoja projekta, Marinetek je u nekoliko faza pratio izmjene samog projekta, te isporučio ukupno 33 Heavy Duty pontona, širina 2,7 m, 3 m i 4 m, za formiranje 7 unutrašnjih gatova, te 4 valobranska elementa širine 5 metara za dodatnu zaštitu ulaza u akvatorij marine. Unutrašnji gatovi su sidreni lancima, a vanjski gat širine 4 metra predviđen za najveća plovila duljine do 30 metara, kao i plutajući valobran su sidreni Seaflex elementima. Za sidrenje jahti predviđen je standardni četverovez.

lazaret-750x450lazaret-750x450
Lazure2Lazure2
LazureLazure

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Naziv projekta:
Marina Lazure
Lokacija:
Crna Gora
Investitor:
Imperio Holdings Limited
Radovi:
Gradnja i instalacija plutajućih pontona
Budget:
8.2 MKn
Godina dovršenja:
Početak projekta – 1. faza 2014, završetak 2. faze 2019. godine.
Proizvodi:
Marinetek plutajući pontoni M2700HD, M4300HD, M3300HD, valobrani M5316BRK

U blizini kompleksa Lazure grade se izuzetno veliki turistički resorti Porto Montenegro u Tivtu i Portonovi u Kumboru, koji svojom veličinom i luksuzom znatno nadmašuju Lazure. Međutim, izuzetno lijepo obnovljen i uređen kompleks srednjevjekovnog Lazareta sa atraktivnim wellness centrom i bazenima, te atraktivnom, gotovo boutique marinom, zasigurno će naći svoje stalne korisnike i mjesto na novoj nautičkoj karti Crne Gore.

„Valobran u suštini je mala planina, čija većina je pod vodom. Širina našeg mula na dnu je oko 45 metara, a dubina u ovom dijelu akvatorija je od 8 do 13 metara. Dno prekriva izuzetno debeo sloj mulja, tako da su izvršeni vrlo zahtjevni i komplicirani radovi. Na sličan način je građen i lukobran – mulo na Škveru, koji je jedna od najvećih atrakcija Herceg Novog. Nadam se da će i naša luka-marina, vremenom to postati“ – Ana Martynova, direktorica Imperio Holdinga.

Skip to content